Poreč - prijem za 154. brigadu HV

U povodu 22. obljetnice formiranja 154. brigade hrvatske vojske porečki gradonačelnik Edi Štifanić održao je krajem prošlog tjedna u gradskoj vijećnici prijem za pripadnike 154. brigade, članove udruga proizašlih iz Domovinskog rata i druge goste.

Poreč - prijem za 154. brigadu HV Prisustvovali su, između ostalih, potpredsjednik UDVDR-a Marijan Mužinić, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine Božo Štifanić, predstavnik Policijske postaje Poreč Ivica Erjavec, ratni zapovjednik 154. brigade Ivica Devčić, predsjednik porečke podružnice UDVDR-a Miro Sošić te veterani iz Poreča, Umaga i Pazina.

- Ovdje smo ne samo da bismo se prisjetili ratnog puta brigade, već da se velikom zahvalnošću sjetimo svih poginulih hrvatskih vitezova koji su svoje živote položili na oltar domovine, svih koji su stradali ili su ranjeni u Domovinskom ratu te obitelji branitelja koje su ih podržavale i strepile za njih u najtežim trenucima.

Naša brigada možda nije bila najveća i najsnažnija, nije bila najopremljenija, ali je sigurno bila jedna od najčasnijih brigada hrvatske vojske.

Možemo biti ponosni na činjenicu da iza ratnog puta 154. nema nikakvih mrlja, poručio je Štifanić, zahvaljujući svim pripadnicima brigade, svojim suborcima, svim ustanovama, tvrtkama i pojedincima koji su ih za trajanja rata podupirali.

Brigadir Ivica Devčić podsjetio je na ratni put 154. brigade kroz koju je prošlo čak šest tisuća vojnih obveznika i odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za izniman doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

Miro Sošić je kazao da je njihova udruga osnovana odmah nakon Domovinskog rata, da članovi nastoje prenijeti sve ono dobro što su učinili i postigli, često se druže, između ostalog na sportskim igrama na županijskoj i državnoj razini te redovito posjećuju nekadašnje bojišnice.

Veteranima je u ime antifašističkih boraca i antifašista na obljetnici čestitao Božo Štifanić, podsjetivši da su hrabro obranili ono što su borci u NOB-u stvorili. Naglasio je da se svi zajedno trebaju angažirati kako bi djeca u školama naučila sve realne činjenice te se založio za podizanje spomenika hrvatskim braniteljima u čast.

Pogledajte više fotografija

Izbornik