154. brigada HV proslavila 19. godišnjicu osnutka

Gradonačelnik Edi Štifanić je 30. studenog 2010. održao prijem povodom obilježavanja 19. godišnjice osnutka 154. brigade HV. Prijemu je prisustvovalo 20 pripadnika brigade iz Poreča, Umaga, Buzeta i Novigrada, gradova iz kojih se sastav brigade i popunjavao, a među prisutnima bili su i prvi zapovjednik Drago Dika, predsjednik porečke podružnice UDVDR Miro Sošić te predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine Božo Štifanić.

Gradonačelnik je prisutne pozdravio rekavši im kako je ponosan na to što su pripadnici 154. brigade prošli slavni ratni put i što tijekom svojeg sudjelovanja u Domovinskom ratu nisu učinili ništa čega bi se trebali sramiti, a izrazio je i zadovoljstvo suradnjom između raznih udruga koja je u posljednje vrijeme izvrsna. -Grad Poreč će u svom proračunu osigurati određena sredstva za dostojanstveno obilježavanje 20. godišnjice osnutka brigade koje će se, vrlo vjerojatno, održati u gradskom kazalištu, a vjerujem da će uskoro neki trg ili ulica u Poreču ponijeti ime brigade, kazao je Edi Štifanić.

Drago Dika je izrazio zadovoljstvo time što su prijemu prisustvovali predstavnici brigade i svih udruga veterana Domovinskog rata sa Pazinštine, Umaštine i Poreštine koji baštine 154. brigadu.

Prvi zapovjednik brigade Drago Dika i gradonačelnik Edi Štifanić- Godišnjica nije okrugla, pa je zato proslava skromnija. Smatramo da taj dan treba obilježavati svake godine, ne zbog spektakla, nego sa ciljem da se novija povijest koju smo i mi dijelom stvarali ne zaboravi. Prošlo je puno vremena, dolaze nove generacije, mi starimo i nestajemo te smatramo da se ta priča treba sačuvati od zaborava, kazao je Dika, podsjetivši u svom izlaganju na najvažnije događaje koji su obilježili život i rad brigade.
 
Miro Sošić upoznao je prisutne sa činjenicama vezanim uz postrojbu nakon njenog službenog rasformiranja, a čijih četiristotinjak boraca danas čine članstvo udruga proizašlih iz Domovinskog rata. -Smisao je udruga raditi na tome da se događaji iz rata ne zaborave, kazao je Sošić, najavivši skoro izdavanje knjige koja će prikazati ratni put brigade.

Članovi udruga druže se kroz sportske aktivnosti na županijskom i državnom nivou, pri čemu imaju dosta uspjeha i veliki interes članova.  Redovno obilaze nekadašnju bojišnicu, a ove su godine bili i na bosanskoj strani rijeke Une. Druže se, također, prilikom proslava svih važnijih praznika, a puno je pažnje uloženo u suradnju sa Savezom antifašističkih boraca, rezultati čega se najbolje vide u protekle dvije do tri godine. -Naše je opredjeljenje i opredjeljenje naših djedova i otaca da nastavimo tradiciju antifašizma i pripojenja ovih krajeva Hrvatskoj, čega se ne sramimo niti smatramo da je od toga potrebno bježati, nego to javno zastupati, kazao je Sošić, zaključivši svoje izlaganje pozivom gradskim i županijskim vlastima na potporu za dostojanstvenu proslavu 20-godišnjice te željom da jedna od ulica ili trgova u budućnosti dobije ime postrojbe.

I predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine Božo Štifanić je izrazio zadovoljstvo uspješnom suradnjom udruga, istaknuvši kako je to vro rijedak primjer među udrugama izvan Istre. -Svojim ste postignućima u ratu obranili ono što su borci stvorili u NOR-u. Da njega nije bilo, vi ne biste imali što braniti, a da vi niste obranili Hrvatsku, danas ne bismo imali ovakvo društvo, kazao je Božo Štifanić, naglasivši potrebu da sudionici oba rata trebaju posjećivati škole i držati djeci predavanja, prikazati ono što je brisano iz povijesti, a nova povijest nije napisana onako kako bi trebala biti.

Više fotografija

Izbornik