IZVJEŠĆE O RADU ZA 2013. godinu

Izvješće o radu za razdoblje 01.01. do 31.12. 2013.g.

22. veljače održali smo redovni izvještajni Sabor sa domjenkom, na kojem su podnijeta izvješća i donijeti programi rada za buduća razdoblja.
Sudjelovali smo na 7. Memorijalu u Funtani posvećenom poginulim braniteljima zračne luke Vrsar Draganu Garvanu, Sabidu Huskiću i Dragutinu Bariću te pripadniku naše Brigade Stipanu Lijoviću, rodom iz Funtane koji je poginio u VRO „Oluja“. Tu smo se natjecali u društvenim igrama i osvojili 1. mjesto u kartanju Bele.

Nazočili smo i održavanju izvještajnog sabora UDVDR Istarske županije održanom u Puli, i redovnog izbornog sabora UDVDR – ogranak Poreč u Poreču.
Početkom godine saznali smo za tešku materijalnu, stambenu i socijalnu situaciju jednog našeg člana Udruge, te smo istome u okvirima naših financijskih mogućnosti pružili brzu  manju pomoć nabavom osnovnih živežnih namirnica. Angažirali smo Centar za socijalni rad Buje koji je sa  načelnikom općine Brtonigla postigao dogovor o djelimičnoj zajedničkoj pomoći u rješavanju neophodnog stambenog pitanja. Na žalost, dogovor nije do kraja realiziran.

Istovremeno, nabavom živežnih namirnica jednokratno smo pomogli još dvojici članova Udruge.

Obilazak bivše bojišnice „Džep-93“

Čelništvo Udruge putovalo je u Gospić radi dogovora i utvrđivanja protokola sa predstavnicima 9. gardijske brigade za obilazak bivše bojišnice Gospića i VRA „Džep-93“. Posjet četrdeset članova naše Udruge tom području organizirali smo 25. i 26. svibnja. Domaćini su nam bili čelnici Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“.
Organizirali su nam višesatnu audiovizualnu prezentaciju obrane Gospića i akcije „Džep-93“ s obilaskom terena i područja na kojima je vođena akcija.
Detaljno izvješće o ovom obilasku  bojišnice nalazi se u privitku ovog izvješća.

Otvorenje ulice 154.brigade HV

6. svibnja, na Dan grada Umaga, svečano je otvorena ulica 154.br.HV u Umagu.
Svečanosti su bili nazočni ministar obrane RH Ante Kotromanović i brigadir Milorad Alić, jedan od prvih zapovjednika 154.brigade. Ulicu su službeno zajednički otvorili ministar Kotromanović, Gradonačelnik Vili Basanesse i predsjednik UHBDR-154. Mato Magdić.
Davanje imena naše brigade ulici u Umagu smatramo velikom čašću i zasluženim priznanjem svih građana Umaga nama hrvatskim braniteljima kao i priznanjem za aktivno djelovanje naše Udruge.
Zahvaljujemo članovima povjerenstva koje je pripremilo prijedlog i vijećnicima Grada Umaga iz tog saziva, a naročito našem Gradonačelniku koji se  posebno zauzimao za ovo značajno imenovanje.

Treba napomenuti i da je predsjednik naše Udruge Mato Magdić, za Dan Grada Umaga nagrađen zahvalnicom Gradonačelnika za doprinos razvoju i promociji Grada Umaga.
Budući da svu aktivnost na razvoju i promociji Grada Umaga Mato Magdić ostvaruje kroz rad UHBDR-154. zasluge za ovo priznanje zajednički dijele svi aktivni članovi naše Udruge.

30.svibnja i 08. lipnja sudjelovali smo u obilježavanju Dana HVIDR-e Umag; polaganje vijenaca, braniteljski skup, turnir u boćanju, branteljska tribina . . . .

Za Dan državnosti smo zajedno sa čelnicima gradova  položili vijence pod središnje križeve na grobljima u Umagu i Novigradu.

Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Naš veliki dan, Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježili smo na više mjesta:

  • Sudjelovali smo na prvom mimohodu hrvatskih branitelja Istre u Puli, 05. kolovoza. Ovaj veličanstveni i uspješni mimohod organizirala je Koordinacija udruga iz Domovinskog rata Istarske županije. Sudjelovalo je blizu tisuću ponosnih hrvatskih branitelja, a na čelu povorke nošeni su stjegovi naših dviju brigada i ostalih samostalnih postrojbi iz Domovinskog rata iz istarske županije. Ovaj mimohod će postati tradicionalan i mi ćemo se slijedećih godina više uključiti u organizaciju i sudjelovanje.
  • Na gradskim grobljima u Umagu i Novigradu zajedno sa predstavnicima gradova položili smo vijence i održali govore o VRO „Oluja“.
  • Tradicionalno, u šumarskoj kući u  Kornariji, zajedno sa HVIDR-om Umag organizirali smo masovno cjelodnevno okupljanje članova naših udruga, ostalih hrvatskih branitelja, prijatelja, predstavnika gradova i općina ovog dijela Istre. Dan je prošao u raznim sportskim i društvenim natjecanjima, s pjesmom, veseljem i bogatim domjenkom. Kao nikada do sada, ove godine bilo  je 150 nazočnih.
Zajedno sa HVIDR-om Umag i UHDDR Bujštine „Mijo Kereži“ 05. rujna organizirali smo
u Umagu i Novigradu manifestaciju pod nazivom „Poštujte žrtve Vukovara“. U sumrak smo zapalili stotine svijeća u Umaškoj ulici 154. br.HV  i u Novigradskoj ulici Domovinskih žrtava, i razvili istoimene natpise, pročitali zajedničku podršku vukovarcima u traženju da se grad Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, i odgodi uvođenje dvojezičnosti, sukladno postojećim zakonskim mogućnostima.

Naše izaslanstvo nazočilo je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Buja, na koje nas se već godinama poziva i time nam se odaje priznanje za rad i djelovanje naše Udruge na ovom dijelu sjeverozapadne Istre.

Memorijal „Mijo Kereži“

28. rujna sudjelovali smo na tradicionalnim natjecanju u pecanju udicom na plovak, posvećenom poginulom dragovoljcu Miji Kerežiju iz Umaga. Naša ekipa (Matija Pamić, Aleksander Kozlović i Zoltan Berković) osvojila je visoko 4. mjesto od 13 natjecateljskih ekipa. Želimo napomeniti da je i naša udruga jedan od utemeljitelja ovog tradicionalnog i značajnog natjecanja.

Za Dan neovisnosti, 08. listopada, kao i za Sisvete, sudjelovali smo sa Gradonačelnikom i predstavnicima grada, braniteljskih udruga, političkih stranaka i građana Umaga na polaganju vijenca kod središnjeg križa na gradskom groblju.
Gradonačelnik Umaga s pravom i ponosom izražava svoje zadovoljstvo velikom nazočnošću građana Umaga na obilježavanjima datuma značajnih za stvaranje i obranu RH, koje je znatno veće od svih ostalih gradova u našoj županiji. Smatram da mi, članovi naše udruge osobnom nazočnošću i svojim  aktivnim djelovanjem u svom okružju (obitelj, prijatelji, susjedi…) prihvaćamo dio zasluga za ovo veliko iskazivanje štovanja žrtvama, junacima i stvarateljima naše države polaganjem vijenaca i prisjećanjem na te povijesne dane.

12. listopada, u Osijeku na streljani Pampas, predstavnik naše Udruge Denis Visentin sudjelovao je na IV memorijalnom natjecanju hrvatskih snajperista „Grom“. U konkurenciji od 120 natjecatelja osvojio je 7. mjesto.

Na Dan sjećanja, 18. studenog bili smo nazočni u Vukovaru u Koloni sjećanja  i kod središnjeg križa na vukovarskom groblju, bez ikakvih zapreka, zapalili svijeće naše Udruge u spomen žrtvama Vukovara.

Natjecanje u gađanju

U okviru obilježavanja 22. godišnjice ustroja 154.br. HV, 26. listopada naša udruga organizirala je treće tradicionalno natjecanje u gađanju vojničkom puškom i osobnim pištoljem – revolverom. U natjecanju održanom na strelištu u Drenovi kod Rijeke, sudjelovale su 2 ekipe iz naše udruge, i po jedna iz UDVDR-ogranak Poreč i UHBDR Pazinštine.
U obje natjecateljske discipline naše ekipe zauzele su prvo i treće mjesto. Pojedinačno smo osvojili III mjesto u gađanju pištoljem-revolverom a drugo i treće puškom.

22. obljetnica 154.brigade HV

Dan 154. br.HV (1. prosinac) obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobljima u Funtani i Poreču, prijemom kod Gradonačelnika Grada Poreča, a zatim sportskim natjecanjima u Umagu.
Organizacijski odbor za obilježavanje 22. godišnjice ustroja 154. br. HV koji čine predstavnici udruga hrvatskih branitelja iz Pazina, Poreča i Umaga zajednički su odali počast Stipanu Lijoviću, poginulom u djelovanju naše brigade u VRO „Oluja“, i ostalim hrvatskim braniteljima poginulim diljem svih bojišnica.
Na prijemu kod Gradonačelnika Grada Poreča, priređenom za predstavnike braniteljskih udruga koje čuvaju i njeguju tradiciju i spomen na djelovanje Brigade – domobranske pukovnije, o ratnom putu 154. br. HV govorio je jedan od njezinih ratnih zapovjednika, brigadir Ivica Devčić.
Gradonačelnik Poreča pohvalio je vojničko i časno postupanje pripadnika Brigade – domobranske pukovnije tijekom obavljanja svih ratnih zadaća na ličkoj bojišnici. Predsjednik Organizacijskog odbora za obilježavanje ustroja 154.br.HV, prof. Josip Šiklić uručio je Gradonačelniku Grada Poreča presliku službenog znakovlja;
službeni znak brigade i znakove udruga: UHBDR-154. iz Umaga, UHBDR- Pazinštine i UDVDR-ogranak Poreč, nakon čega je domaćin prijema priredio zajedničku večeru.     

Sportske igre povodom Dana brigade 2013.g.                    

Sportski dio obilježavanja ovog značajnog datuma održan je u dva dijela;
Gađanje iz vojničke puške i osobnog pištolja – revolvera izvedeno je na streljani u Drenovi pokraj Rijeke.
Natjecanje u boćanju, stolnom tenisu, pikadu, šahu i kartaškim igrama održano je u Umagu, na boćalištu i u društvenom domu u Sv. Mariji na krasu.
Sportskim igrama nazočili su Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, (koji je ujedno i svečano otvorio natjecanje), predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije Vinko Knez, te Pročelnik ureda Gradonačelnika Grada Umaga Diego Banković.
U natjecanju su sudjelovale ekipe UHBDR-Pazinštine koju je predvodio predsjednik udruge prof. Josip Šiklić, UDVDR-ogranak Poreč na čelu sa predsjednikom Mirom Sošićem, te UHBDR-154. iz Umaga predvođena predsjednikom Matom Magdićem.

Najuspješnija ekipa ove godine bila je UHBDR-154. iz Umaga, drugo mjesto pripada UDVDR-ogranak Poreč, a treće mjesto osvojila je UHBDR- Pazinštine.

Ove prigodne sportske igre, u kojima je nastupilo ukupno 60 natjecatelja, protekle su u korektnom sportsko - zabavnom ozračju, sa ciljem da se bivši ratnici okupljaju, održavaju prijateljstva stvorena u teškim ratnim vremenima, razmjenjuju iskustva u radu braniteljskih udruga i pomaganju braniteljima u nevolji.
Prve sportske igre ovih triju udruga, posvećene Danu 154.br.HV, održane su 2011. g u Poreču, druge su prošle godine bile u Pazinu, domaćin slijedećih je opet Poreč, i tako redom.

Zadnji utorak pred božićne blagdane po običaju smo u prostoriji Udruge upriličili skromni domjenak za naše aktivnije članove.

Sudjelovali smo u više sastanaka koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije,
Umrla su nam 3 hrvatska branitelja, pripadnici 154.br.HV, od kojih je jedan napravio suicid, što nam je svima posebno teško palo. Sahranjen je uz zaslužene vojne počasti.

U našu Udrugu pristupila su 4 nova člana.

Nastavljamo sa izuzetno dobrom suradnjom sa HVIDR-om Umag na svim zajedničkim braniteljskim aktivnostima, kao i sa UDVDR-ogranak Poreč, te UHBDR Pazinštine, naročito
u svezi 154. brigade.

Svakog utorka u prostorijama Udruge održava se sjednica čelništva radi organiziranog djelovanja na provođenju programa rada i pružanja raznovrsnih izvješća i pomoći članovima Udruge.

Predsjednik UHBDR-154.
Mato Magdić

Izbornik