25 godina OS RH

ČLANOVI UHBDR-154. NA OBILJEŽAVANJU 25. OBLJETNICE FORMIRANJA OS RH

 

  Krajem svibnja 30-tak članova UHBDR-154. prisustvovali su središnjoj svečanosti obilježavanja 25. obljetnice formiranja OS RH, Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske na stadionu NK „Zagreb“ u Kranjčevićevoj. Svečanosti su nazočili državni i vojni vrh Republike Hrvatske.  Održan je mimohod svečanih postroja i ratnih zastava postrojbi OS RH među kojima se nalazila i ratna zastava 154.br HV. Tom prigodom govornici su se prisjetili 28.05.1991. godine povjesnog dana kada je pred prvim predsjednikom  dr. Franjom Tuđmanom obavljena smotra Zbora narodne garde, koja je pokazala hrvatskom narodu da se može obraniti od postojećih prijetnji nadmoćnijeg neprijatelja.  U čast za sve  hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata stadion su preletjela tri hrvatska borbena zrakoplova MIG-21. Nastavak svečanog programa preselio se na Jarun gdje je nastupila akrobatska skupina „Krila Oluje“. Također je održan TT zbor tehnike naoružanja, borbene i neborbene tehnike te demonstracija sposobnosti i vještina pripadnika OS RH I MUP-a.

  Na terenima ŠRC Sopot u Novom Zagrebu održavala su se sportska natjecanja i druženja članova HVIDR-e  grada Zagreba „Sportom protiv zaborava“ povodom dana branitelja grada Zagreba čiji su gosti bili ukrajinski branitelji te članovi UHBDR-154.Tom prigodom održana je tribina o problemima hrvatskih branitelja. Članovi Udruge osim druženja s braniteljima grada Zagreba imali su priliku razgovarati  sa predsjednikom Saborskog odbora za hrvatske branitelje Miodragom Demom koji je izrazio želju da dođe u Istru gdje bi se održala braniteljska tribina na temu: „Kako žive hrvatski branitelji u Istri danas“.

  Drugog dana izaslanstvo grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, te izaslanstva Ministarstva branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata među kojima i UHBDR-154., položili su vijenac i zapalili svijeće za sve poginule branitelje na groblju Mirogoj kod Spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve-Zid boli, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grob prvog ratnog ministra obrane Gojka Šuška, na grobnicu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon polaganja vijenca zagrebački gradonačelnik primio je u palači Dverce predstavnike zagrebačkih ratnih postrojbi i braniteljskih udruga među kojima i UHBDR-154. Tom prigodom predsjednik Zajednica Udruga HVIDR-a grada Zagreba Ante Tandara uručio je plakete institucijama i pojedincima koji su dali doprinos u radu i djelovanju Udruge HVIDR-e, a plaketu za promicanje zajedništva i vrijednosti Domovinskog rata dobila je UHBDR-154. koju je primio predsjednik Mato Magdić . U popodnevnim satima članovi UHBDR-154. bili su nazočni  Prvom konjičkom mimohodu u kojem je sudjelovalo 84 konja iz različitih krajeva Hrvatske (Državna ergela Đakovo i Lipik te Viteško alkarsko društvo Sinj) simbolizirajući zajedništvo kao i 1991. godine.

 

Izbornik